La competència cultural amb perspectiva de Gènere en l’Atenció Psicosocial
Introducció
El present curs serà impartit per un psicòleg i una treballadora social que potenciaran un espai de debat i de reflexió sobre els reptes en la intervenció psicosocial amb dones de cultures, races, religions i procedències diverses. Aquesta és una intervenció caracteritzada per la intersecció entre Gènere, Cultura, i altres dimensions de diversitat, la qual cosa comporta sovint a dificultats en interpretar i definir el Gènere en contextos culturals diversos, navegant entre els límits dels principis ètics, les relacions de poder i privilegi i la forma com entenem, com a professionals, els significats i simbolismes particulars a cada cultura.
Tant Gènere com Cultura són conceptes fluids i polisèmics, íntimament embolicats en la cultura, o sigui, en el context social, econòmic, mediambiental i de classe, entre altres. Per tant, el maneig dels mateixos i la forma com s’interrelacionen des d’una perspectiva adaptativa ha de constituir la base d’una intervenció psicosocial efectiva.
Les pràctiques discursives occidentals i el pensament eurocèntric majoritàriament blanc es reflecteixen inevitablement i de forma moltes vegades subtil i inconscient en l’atenció professional de primera línia, sent necessari un treball de reflexió i deconstrucció de les tendències arrelades en el/la professional per a donar lloc a una forma de practicar una intervenció social respectuosa, ètica i sensible a la diversitat.
Les dificultats més comunes detectades en la intervenció psicosocial amb dones de cultures diverses són, així, les relatives al biaix professional, a l’enteniment dels rols de gènere, al significat en la comunicació, a l’antagonisme en algunes dimensions culturals, al desconeixement sobre els millors mètodes d’explorar la realitat de la dona i a la pròpia inseguretat de la persona professional. En identificar els nostres prejudicis subtils podrem obrir la nostra mirada professional a l’acceptació de la diferència, trencant condicionants culturals i construint una relació assistencial de qualitat.
Curs certificat per Associació Arkhé
Curs certificat pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya
Objectius
Els objectius principals del curs són els següents:
• Conceptualitzar la perspectiva de Gènere intercultural en l’atenció psicosocial.
• Conceptualitzar i identificar la competència cultural i conceptes adjacents com a cultura, raça, ètnia, etc.
• Nomenar els reptes, actituds, coneixements i habilitats necessàries per a treballar amb dones de cultures diverses.
• Identificar, reconèixer i aprendre a gestionar els nostres biaixos implícits i prejudicis en l’atenció a dones de cultures diverses.
Continguts
Unitat 1: Introducció i visió general: Competència cultural amb perspectiva de gènere | Capítol 1: La intersecció entre la perspectiva Cultural i la Perspectiva de Gènere; Capítol 2: Conceptes-clau Capítol 3: Què és la perspectiva de Gènere en la intervenció social? Capítol 4: La competència cultural: Definició de models de competència tals com coneixements, actituds, habilitats, etc.Exercici(s): Avaluem els nostres prejudicis? Mesurem els nostres privilegis? |
---|---|
Unitat 2: Coneixements: Que hauríem de saber? | Capítol 1. “Formes de ser i estar: Perspectives dels 4 X (Experiència, expressió, explicació i expectatives) Capítol 2: Cultura i les dimensions culturals Capítol 3: Limitacions de l’enfocament intercultural: Poder, privilegi, i intersecionalitat. Capítol 4: Gènere i sexe en el context intercultural Capítol 5: Raça: el punt problemàtic de la intervenció psicosocial Capítol 6: Limitacions en els models de la intervenció psicosocialExercici(s): Primera part de treball de casos |
Unitat 3: Actituds | Capítol 2: L’etnocentrisme Capítol 3: El racisme Capítol 4: La contratransferènciaExercici(s): El remolí d’emocions i contradiccions en l’atenció social a la diversitat |
Unitat 4: Habilitats; Que hauríem de poder fer? | Capítol 1: Treballant amb dones procedents d’una altra cultura i/o raça Capítol 2: Habilitats en la comunicació intercultural Capítol 3: El desenvolupament de la relació assistencial amb perspectiva intercultural i de Gènere Capítol 4: Intervencions que compten, bones practiques…o què fer amb tot això!Exercici(s): Segona part de treball de casos |
Metodologia
El present curs és de modalitat online oberta (sense horaris preestablerts), consta de 25 hores lectives realitzades a partir de la lectura de documents teòrics, junt amb la realització d’una activitat final i un test autoavaluable. L’avaluació del curs consta de l’activitat final i del test autoavaluable. Un cop aprovades aquestes dues activitats es tramitarà el certificat online d’aprofitament corresponent.
Requisits
- Per a realitzar aquest curs no es requereix experiència formativa prèvia.
- El curs s’impartirà en castellà i el temari només estarà disponible en castellà.
- És necessari fer la inscripció del curs per poder accedir a les aules omplint el formulari de matriculació.
- Arkhé es reserva el dret de suspendre el curs per motius de no viabilitat tornant l’import satisfet per l’alumne.
- Una vegada matriculat l’alumne, Arkhé no tornarà l’import satisfet per abandonament del curs.
- Per a superar el curs i obtenir el certificats corresponents l’alumne ha de superar les proves o activitats proposades.
- Una vegada efectuada la matriculació s’entén que l’alumne accepta les condicions contractuals d’Arkhé.
- Un cop introduïdes i enviades les dades mitjançant el formulari contactarem per correu per tal de formalitzar la inscripció.
Requisits tècnics:
- Ordinador PC o MAC amb connexió a Internet i navegador web (recomanem Google Chrome, Mozilla Firefox o Safari).
- També és possible accedir als cursos mitjançant telèfon intel·ligent o tauleta (Android/iOS).
- Disposar d’un compte de Google (gratuït).
- Lector d’arxius PDF, com Adobe Acrobat Reader.
Comparteix aquest curs!
Matricula’t i uneix-te a Arkhé Formació
Omple el formulari i contactarem amb tu per formalitzar la inscripció.